top of page

Utilizarea Microorganismelor Eficiente (EM) în cadrul agriculturii deschide noi orizonturi. EM prezintă un spectru larg de utilizare atât pentru afacerile dedicate agriculturii biologice cât si pentru cele care se ocupă cu agricultura convenţională. 

 

Microorganismele Eficiente favorizează capacităţile vitale ale naturii, acţionând îndeosebi la nivelul anaerob al solului şi al plantelor. Aceste microorganisme prezintă un ajutor substanţial exact acolo unde apar putregaiul si dăunătorii. Microorganismele creează un mediu capabil să reprime germenii patogeni şi paraziţii, precum şi să împiedice daunele asupra mediului. 

 

Cu ajutorul  Microorganismelor Eficiente este posibilă obţinerea unor terenuri mai fertile, cultivarea de plante şi creşterea de animale mai rezistente, cât şi producţia de produse alimentare superioare calitativ şi, în special, bogate în antioxidanţi. 

Avantajele Microorganismelor Eficiente în Culturile de câmp                       

Microorganismele Eficiente măresc recolta şi în acelaşi timp scad costurile de producţie, deoarece:

 

Sănătatea şi fertilitatea solului sunt susţinute 

Procesul de formare a humusului se accelerează (formarea complexului lut – humus)

Activitatea vieţii în sol este întreţinută : creşte populaţia de râme 

 

Capacitatea solului de a depozita apă şi substanţe nutritive se măreşte 

Procesul de vegetaţie porneşte mai devreme datorită încălzirii mai timpurii a solului primăvara (solurile tratate cu EM sunt cu de 3-4 mai calde)

Dezvoltarea rădăcinilor şi creşterea plantelor este stimulată 

Costurile pentru îngrăşăminte sunt diminuate datorită unei mai bune disponibilităţi a substanţelor nutritive în sol 

 

Fructele se coc uniform

Plantele, respectiv fructele, conțin mai mulţi antioxidanţi şi substanţe bioactive cum sunt vitaminele, microelementele etc.

Capacitatea de depozitare a recoltei se îmbunătăţeşte semnificativ 

Recomandări de utilizare 

Resturi de paie

 

Prin tratarea paielor cu Microorganismele Eficiente se împiedică formarea de putregai și se accelerează procesul de transformare a paielor rămase pe câmp în humus. 

  

Cantitatea de dozare per ha: 

50 L EM-Activ

250-500 L Apă 

   

Mod de utilizare: 

Paiele tocate, respectiv tuleiul, se stropesc cu un amestec de EM-Activ și apă și se încorporează imediat cu un cultivator sau un plug. 

Alternativ se mai pot adăuga 50 L EM-Activ per ha și împreună cu must de gunoi tratat cu EM (vezi "Îngrășământ cu must de gunoi") 

Îngrășământ verde 

 

Culturile intermediare reprezintă o masă organică valoroasă pentru sol. Prin stropirea îngrășământului verde cu EM-Activ imediat înainte de încorporarea în sol se favorizează transformarea substanțelor organice și se împiedică procesul de formare a putregaiului în sol. 

 

 

Cantitatea de dozare per ha: 

50 L EM-Activ  

250-500 L Apă 

   

Mod de utilizare: 

Paiele tocate, respectiv tuleiul, se stropesc cu un amestec de EM-Activ și apă și se încorporează imediat cu un cultivator sau un plug. 

Alternativ se mai pot adăuga 50 L EM-Activ per ha și împreună cu must de gunoi tratat cu EM (vezi "Îngrășământ cu must de gunoi")

Adăugarea de Bokashi (compost EM) sau îngrășământ FKE 

 

Bokashi sau Îngrășământul FKE aduce un aport de masă organică variată în sol. Prin stropirea cu EM-Activ se creează mai repede un mediu stabil și se favorizează transformarea masei organice în humus. 

  

Recomandări pentru producerea de Bokashi: 

 

1. PRIMUL PAS DE LUCRU -  OBȚINEREA ÎNGRĂȘĂMÂNTULUI 

  

Cantitatea de dozare per ha: 

3-20 t Bokashi, în funcție de materialul disponibil și de necesitatea de nutrienți a culturii 

1-2 t Făină de Piatră (ZeoBas) 

  

Mod de utilizare:  

Bokashi produsul propriu sau gunoiul tratat cu FKE (Extract de plante fermentat) a“ în mod ideal amestecat cu Făină de Piatră a“ se distribuie pe câmp 

  

2. AL DOILEA PAS DE LUCRU - UDAREA ÎNGRĂȘĂMÂNTULUI 

 

Cantitatea de dozare per ha: 

50 L EM-Activ 

250-500 L Apă 

  

Mod de utilizare:  

Soluția de EM-Activ se stropește peste materialul organic distribuit și se încorporează în sol cu ajutorul unui cultivator sau a unui plug (la o adâncime de ca. 5-10 cm) 

  

Perioada și frecvența de utilizare: 

Cei doi pași de lucru se utilizează în funcție de rotația culturilor, 1 dată sau de 2 ori anual după recoltă, respectiv înainte de însămânțare (cultura de iarnă și vară). Este necesar ca împrăștierea de Bokashi (compost EM) să se facă cu 1-2 saptamanai înainte de însămânțare sau plantare, pentru a neutraliza valoare ph-ului în sol. Datorită adăugării de Bokashi și a stropirii cu soluția EM-Activ este stimulată și germinarea buruienilor.. Acestea pot fi astfel prelucrate mecanic înainte se însămânțare sau plantare (cu un cultivator spre exemplu) 

Îngrășarea solului cu gunoi de grajd sau cu must de gunoi FKE 

 

Pentru îmbunătățirea solului în mod singular sau regulat. Experiențe ale Universității de Științe Agricole din Viena au demonstrat că gunoiul de grajd sau mustul de gunoi care a fost tratat cu FKE (Extract din Plante Fermentat), conține cu mult mai puțină materie putredă iar astfel se pierd mai puține substanțe nutritive în aer. Și apoi, utilizarea de EM-Activ facilitează activarea biotei solului (bacterii, fungi, microfaună. macrofaună) și împiedică -“ în combinație cu praful de mangal -“ levigarea substanțelor nutritive. 

 

Cantitatea de dozare per ha: 

50 L EM-Aktiv 

 

Mod de utilizare:  

Se adaugă la gunoiul de grajd FKE sau la mustul de gunoi FKE și se amestecă imediat. 

 

Info:  Cu acest pas gunoiul de grajd sau mustul este tratat cu EM-Activ înainte de încorporarea în sol, astfel că microorganismele regenerative vor putea dezvolta mai repede un mediu stabil și în același timp va crește efectul de îngrășământ a gunoiului de grajd respectiv a mustului de gunoi, care a fost deja amestecat cu FKE.  

  

Resturi de paie
Îngrășământ verde 
Bokashi
Imbunătățirea solului
bottom of page