Utilizarea Microorganismelor Eficiente (EM) în cadrul agriculturii deschide noi orizonturi. EM prezintă un spectru larg de utilizare atât pentru afacerile dedicate agriculturii biologice cât si pentru cele care se ocupă cu agricultura convenÅ£ională.
Microorganismele Eficiente favorizează capacităţile vitale ale naturii, acÅ£ionând îndeosebi la nivelul anaerob al solului ÅŸi al plantelor. Aceste microorganisme prezintă un ajutor substanÅ£ial exact acolo unde apar putregaiul si dăunătorii. Microorganismele creează un mediu capabil să reprime germenii patogeni ÅŸi paraziÅ£ii, precum ÅŸi să împiedice daunele asupra mediului.
Cu ajutorul Microorganismelor Eficiente este posibilă obÅ£inerea unor terenuri mai fertile, cultivarea de plante ÅŸi creÅŸterea de animale mai rezistente, cât ÅŸi producÅ£ia de produse alimentare superioare calitativ ÅŸi, în special, bogate în antioxidanÅ£i.
Avantajele Microorganismelor Eficiente în Culturile de câmp
Microorganismele Eficiente măresc recolta ÅŸi în acelaÅŸi timp scad costurile de producÅ£ie, deoarece:
​
Sănătatea şi fertilitatea solului sunt susţinute
​
​
Procesul de formare a humusului se accelerează (formarea complexului lut – humus)
​
​
Activitatea vieÅ£ii în sol este întreÅ£inută : creÅŸte populaÅ£ia de râme
Capacitatea solului de a depozita apă şi substanţe nutritive se măreşte
​
​
Procesul de vegetaÅ£ie porneÅŸte mai devreme datorită încălzirii mai timpurii a solului primăvara (solurile tratate cu EM sunt cu de 3-4 mai calde)
​
​
Dezvoltarea rădăcinilor şi creşterea plantelor este stimulată
​
​
Costurile pentru îngrăşăminte sunt diminuate datorită unei mai bune disponibilităţi a substanÅ£elor nutritive în sol
​
Fructele se coc uniform
​
​​
Plantele, respectiv fructele, conțin mai mulţi antioxidanţi şi substanţe bioactive cum sunt vitaminele, microelementele etc.
​
​​
Capacitatea de depozitare a recoltei se îmbunătăţeÅŸte semnificativ
Recomandări de utilizare
Resturi de paie
Prin tratarea paielor cu Microorganismele Eficiente se împiedică formarea de putregai È™i se accelerează procesul de transformare a paielor rămase pe câmp în humus.
Cantitatea de dozare per ha:
50 L EM-Activ
250-500 L Apă
Mod de utilizare:
Paiele tocate, respectiv tuleiul, se stropesc cu un amestec de EM-Activ È™i apă È™i se încorporează imediat cu un cultivator sau un plug.
Alternativ se mai pot adăuga 50 L EM-Activ per ha È™i împreună cu must de gunoi tratat cu EM (vezi "Îngrășământ cu must de gunoi")
​
​
​
​
​
​
Îngrășământ verde
Culturile intermediare reprezintă o masă organică valoroasă pentru sol. Prin stropirea îngrășământului verde cu EM-Activ imediat înainte de încorporarea în sol se favorizează transformarea substanÈ›elor organice È™i se împiedică procesul de formare a putregaiului în sol.
Cantitatea de dozare per ha:
50 L EM-Activ
250-500 L Apă
Mod de utilizare:
Paiele tocate, respectiv tuleiul, se stropesc cu un amestec de EM-Activ È™i apă È™i se încorporează imediat cu un cultivator sau un plug.
Alternativ se mai pot adăuga 50 L EM-Activ per ha È™i împreună cu must de gunoi tratat cu EM (vezi "Îngrășământ cu must de gunoi")
​
​
​
​
​
Adăugarea de Bokashi (compost EM) sau îngrășământ FKE
Bokashi sau Îngrășământul FKE aduce un aport de masă organică variată în sol. Prin stropirea cu EM-Activ se creează mai repede un mediu stabil È™i se favorizează transformarea masei organice în humus.
Recomandări pentru producerea de Bokashi:
1. PRIMUL PAS DE LUCRU - OBÈšINEREA ÎNGRĂȘĂMÂNTULUI
Cantitatea de dozare per ha:
3-20 t Bokashi, în funcÈ›ie de materialul disponibil È™i de necesitatea de nutrienÈ›i a culturii
1-2 t Făină de Piatră (ZeoBas)
Mod de utilizare:
Bokashi produsul propriu sau gunoiul tratat cu FKE (Extract de plante fermentat) a“ în mod ideal amestecat cu Făină de Piatră a“ se distribuie pe câmp
2. AL DOILEA PAS DE LUCRU - UDAREA ÎNGRĂȘĂMÂNTULUI
Cantitatea de dozare per ha:
50 L EM-Activ
250-500 L Apă
Mod de utilizare:
SoluÈ›ia de EM-Activ se stropeÈ™te peste materialul organic distribuit È™i se încorporează în sol cu ajutorul unui cultivator sau a unui plug (la o adâncime de ca. 5-10 cm)
Perioada și frecvența de utilizare:
Cei doi paÈ™i de lucru se utilizează în funcÈ›ie de rotaÈ›ia culturilor, 1 dată sau de 2 ori anual după recoltă, respectiv înainte de însămânÈ›are (cultura de iarnă È™i vară). Este necesar ca împrăștierea de Bokashi (compost EM) să se facă cu 1-2 saptamanai înainte de însămânÈ›are sau plantare, pentru a neutraliza valoare ph-ului în sol. Datorită adăugării de Bokashi È™i a stropirii cu soluÈ›ia EM-Activ este stimulată È™i germinarea buruienilor.. Acestea pot fi astfel prelucrate mecanic înainte se însămânÈ›are sau plantare (cu un cultivator spre exemplu)
​
​
​
​
Îngrășarea solului cu gunoi de grajd sau cu must de gunoi FKE
Pentru îmbunătățirea solului în mod singular sau regulat. ExperienÈ›e ale Universității de ȘtiinÈ›e Agricole din Viena au demonstrat că gunoiul de grajd sau mustul de gunoi care a fost tratat cu FKE (Extract din Plante Fermentat), conÈ›ine cu mult mai puÈ›ină materie putredă iar astfel se pierd mai puÈ›ine substanÈ›e nutritive în aer. Și apoi, utilizarea de EM-Activ facilitează activarea biotei solului (bacterii, fungi, microfaună. macrofaună) È™i împiedică -“ în combinaÈ›ie cu praful de mangal -“ levigarea substanÈ›elor nutritive.
Cantitatea de dozare per ha:
50 L EM-Aktiv
Mod de utilizare:
Se adaugă la gunoiul de grajd FKE sau la mustul de gunoi FKE și se amestecă imediat.
Info: Cu acest pas gunoiul de grajd sau mustul este tratat cu EM-Activ înainte de încorporarea în sol, astfel că microorganismele regenerative vor putea dezvolta mai repede un mediu stabil È™i în acelaÈ™i timp va creÈ™te efectul de îngrășământ a gunoiului de grajd respectiv a mustului de gunoi, care a fost deja amestecat cu FKE.