top of page

MICROORGANISMELE

 Eficiente în mod natural. Funcționale în mod natural. 

Funcția și efectul Microorganismelor eficiente 

   [Microorganisme]: Organisme microscopice și foarte utile care constituie 70% din întreaga materie vie. 
  
 Microorganismele Eficiente (EM) sunt un amestec de cultură lichidă compusă din bacterii de acid lactic, bacterii de fotosinteză și drojdii. Acestea reprezintă baza tuturor produselor Multikraft, obținute prin fermentație. În timpul procesului de fermentație, substanțele organice (cum sunt plantele medicinale, melasa din trestie de zahăr, etc.) sunt convertite de enzime sau de microorganisme.  Atunci când sunt adăugate, microorganismele facilitează crearea unor substanțe care ar fi foarte dificil sau chiar imposibil de produs prin procedee chimice. 

Pentru a crea produsele Multikraft, sunt cultivate microorganisme speciale utilizând melasă din trestie de zahăr într-un proces compus din stadii multiple. În timpul acestui proces de fermentație, melasa din trestie de zahăr este descompusă, iar Microorganismele Eficiente se multiplică. Compoziția specială a EM conferă produselor o valoare excepțională, acestea fiind bogate în substanțe extrem de antioxidante și susținătoare de viață (enzime, vitamine, aminoacizi, substanțe bioactive etc.). 

Cel mai bun exemplu pentru a descrie procesul de fermentație este modul în care se obține varza murată. În timpul acestui proces, din varza crudă, care este săracă în vitamina C, se obține un aliment, varza murată, care este bogată în vitamina C. Acest lucru este cauzat de bacteriile de fermentație, în special culturile de acid lactic, în acest caz. 

 Produsele care conțin Microorganisme Eficiente 
  

  1. Influențează în mod pozitiv și regenerează mediul microbian (sol, plante, piele, suprafețe din gospodărie etc.) 

  2. sunt “vii” și continuă să lucreze în orice mediu acolo unde sunt folosite. Microorganismele regenerative devin dominante, iar bacteriile patogene sunt eliminate. 

  3. sunt utilizate oriunde trăiesc bacteriile: în sol sau pe plante (în grădinărit și agricultură), în zootehnie, pe piele (cosmetice), în iazuri și piscine sau pentru curățare. 

  4. accelerează transformarea materiilor organice și împiedică formarea putregaiului. 

Principiul de antioxidare

Antioxidanții din compoziția Microorganismelor Eficiente sunt capabili să neutralizeze radicalii liberi și să favorizeze un mediu regenerativ.

Oxidarea: este legarea substanțelor cu oxigen (de ex.: fier + oxigen = rugină; măr tăiat + oxigen = pulpă maronie). În timpul oxidării poate fi produs un număr ridicat de radicali liberi, care sunt dăunători pentru mediul înconjurător.

 

Antioxidarea: oprește legarea substanțelor cu oxigen sau anulează acest proces (de ex.: rugina este prevenită sau anulată, iar pulpa tăiată a mărului își va păstra culoarea deschisă pentru mai mult timp).

Microorganismele Eficiente produc cantități mari de antioxidanți. Aceștia sunt alcătuiți în primul rând din: polizaharide, minerale chelate cu activitate catalitică, cât și cantități limitate de vitamina C și micronutrienti. 

Principiul de dominanță al Microorganismelor Eficiente 

Există trei tipuri generale de microorganisme: 
  

  • microorganisme care formează descompunerea/degenerarea/putrezirea 

  • microorganisme neutre – oportuniste 

  • microorganisme constructive regenerative/fermentative 

Microorganismele Eficiente se încadrează în tipul microorganismelor regenerative. Acestea pot preveni în mod direct sau indirect mucegaiul în cazul tuturor substanțelor și, astfel, să mențină sănătatea organismelor vii și a mediului. 
Microorgansimele de tipul degenerativ se comportă tocmai în felul opus celor regenerative. Microorganismele neutre formează grupul cel mai larg și aderă la așa-numitul principiu de dominanță a oricărui grup care este dominant într-un sistem. Astfel, dacă creăm un mediu în care prevalează microorganismele regenerative, aceste microorganisme neutre vor urma procesul de construcție. Prin urmare, utilizarea Microorganismelor Eficiente (EM) deschide domensiuni complet noi în multe domenii ale vieții. 

bottom of page