top of page

Bokashi este produsul finit al compostării, respectiv al fermentării diferitelor deÅŸeuri biogene cu ajutorul Microorganismelor efective. Termenul Bokashi vine din limba japoneză ÅŸi înseamnă "transformare gradată". Bokashi se formează anaerob, ceea ce înseamnă ca nu este aerisit.

 

Bokashi (Compostul EM) - Pas cu pas spre un sol mai sănătos 

Bokashi - Compost EM

3 Avantaje

​

 

  1. Folosirea Microorganismelor eficiente în compost elimină putregaiul în grămada de compost. Mirosurile neplăcute ÅŸi substanÅ£ele otrăvitoare sunt suprimate astfel complect, se produc vitamine si substanÅ£e bioactive.

  2. Nu este necesară întoarcerea grămezii de compost în timpul compostării, astfel se economiseÅŸte timp de lucru. Grămada de compost fermentează anaerob.

  3. Elementele nutritive, îndeosebi azotul, ramân conÅ£inute în compostul Bokashi ÅŸi nu sunt eliminate în atmosferă sub formă de gaze. Azotul ramâne legat la nivel organic, ceea ce inseamna că este mineralizat mai puÅ£in, astfel nu poate fi spălat în apele freatice ÅŸi, totodată, se menÅ£in mai multe substanÅ£e nutritive în sol.

 

Bokashi (Compost EM)

fermentează
anaerob
finit în câteva săptămâni

 

Se formează la temperaturi scăzute.

Întoarcerea grămezii este necesară doar dacă se adaugă material nou, respectiv dacă materialul este prea uscat sau prea umed.

Finit după 6-8 săptămâni.

Capacitatea de germinare a diferitelor seminţe este suprimată prin procesul de fermentare.

Nu se formează mirosuri.

 

Compostul convenţional

 

cu pământ

aerob

durează mai mult

 

Din cauza dezvoltării temperaturilor ridicate, substanţele organice se oxidează.

De aceea este necesară întoarcerea grămezii mai des, iar o mulÅ£ime de elementele valoroase sunt eliminate în atmosferă.

Prin răscolirea grămezii apar mirosuri din cauza amoniacului.

Timpul de compostare este mai îndelungat.

 

 

Bokashi accelerează procesul de formare a compostului şi suprimă putregaiul.

Favorizează activitatea microbiană din sol şi imbunătăţeste starea fizică, chimică şi biologică a solului.



Creşterea producţiei şi a calităţii recoltei, deoarece:​

 

  • Sănătatea ÅŸi fertilitatea solului se îmbunătăţesc

  • Este susÅ£inută formarea humusului (crearea complexului lut-humus)

  • ViaÅ£a din sol se vitalizează – multe râme populează solul

  • Se măreÅŸte capacitatea solului de depozitare a apei ÅŸi a elementelor nutritiv

  • Datorită încălzirii mai rapide a solului primăvara, vegetaÅ£ia începe mai devreme (solurile tratate cu EM sunt cu 3-4°C mai calde

  • Este stimulată formarea rădăcinilor

  • Se măreÅŸte rezistenÅ£a plantelor

  • Fructele se coc mai uniform

  • Plantele, respectiv fructele conÅ£in mai mulÅ£i antioxidanÅ£i ÅŸi substanÅ£e bioactive, cum sunt vitaminele

  • Se îmbunătăţeÅŸte capacitatea de rezistenţă a culturilor în timpul depozitării

Producerea Compostului EM - Bokashi

Pentru producerea de Bokashi pot fi folosite toate deÅŸeurile biogene: tărâte de grâu, pleavă, paie tocate, deÅŸeuri de bucătărie ÅŸi gradină (excluzând carnea, pentru a nu atrage animalele), rumeguÅŸ, iarbă ÅŸi crengi mărunÅ£ite, frunze, gunoi de grajd (din grajdurile de vaci, porci, oi, capre, păsări ÅŸi cai) ÅŸi multe alte materiale organice. DeÅŸeurile biogene din copaci sau tufe (conifere, rododendron) e nevoie să fie tratate separat.
 

1. AÈ™ezarea grămezii 

  

65% gunoi de grajd/bălegar biogen 

35% material de structură (de exemplu paie, aÈ™chii de lemn, rumeguÈ™, frunze) 

100% grămadă cu ca. 35-40% umiditate 

  

La aÈ™ezarea grămezii, materialul de compost va fi pulverizat în timpul procesului de amestecare cu o soluÈ›ie EM de la 1:10 până la 1:100 (ca. 1 l EM-Activ/m²) a“ în funcÈ›ie de umiditatea materialului folosit. Ulterior materialul tratat cu EM va fermenta fără alÈ›i paÈ™i de lucru. Produsul finit se va obtine, din primăvară până în toamnă, după 6-8 săptămâni È™i iarna (pentru grămezi mari) după 8-10 săptămâni. 

  

În cazul în care umiditatea materialului creÈ™te, va fi necesar să fie amestecat din nou. La fiecare proces nou de amestecare este necesar ca materialul de compost să fie pulverizat È™i apoi amestecat bine cu 0.1 l EM-Activ/m², pentru a evita formarea de mirosuri È™i de repornire a fermentaÈ›iei anaerobe. Per total ar trebui, ca până la aÈ™ezarea grămezii finite, materialul de compost să conÈ›ină per m³ cel puÈ›in 1 l EM Activ amestecat omogen în compoziÈ›ie. 

 

2. Procesul de fermentaÈ›ie 

 

Odată ce grămada pentru compost a atins un nivel de umiditate de 35-40%, aceasta nu ar mai trebui întoarsă sau aerisită în vreun fel. Din primăvară până toamna, compostul va fi finit în 6-8 săptămâni, iar iarna (în cazul grămezilor mari) va fi nevoie de 8-10 săptămâni până se va obÈ›ine compostul EM finit. 

 

În cazul în care se adaugă material nou, respectiv dacă este necesară plierea de material nou, va fi necesar -“ pentru a nu întrerupe fermentaÈ›ia - ca materialul deja tratat È™i amestecat să fie pulverizat cu 0.1 l EM-Activ (Ema) per m², iar materialul netratat cu 1 l EM-Activ per m². 

 

 

3. Împrăștierea compostului Bokashi 

 

ConÈ›inutul cu miros plăcut acid se împrăștie superficial È™i se încorporează, spre exemplu în culturile de câmp. După 2-4 săptămâni compostul Bokashi va forma un sol deosebit de nutritiv pentru flori, plante sau culturi de câmp. 

  

Datorită nivelului de ph acid a compostului Bokashi proaspăt, se poate planta sau însămânÈ›a chiar È™i după 1 săptămână după împrăștierea compostului. 

PuteÈ›i depozita pământ gata de utilizare, amestecând compost Bokashi cu pământ È™i depozitandu-l în grămezi. 

bottom of page